Patric Eghammer
Patric Eghammer


Flj mig p Facebook

Prenumerera

Frfattarcentrum

Emils saga

«/…/ i vissa partier är han i klass med våra stora berättare. /…/ Berättelsen bör tilltala såväl yngre som äldre läsare.»
Inger Littberger Caisou-Rousseau
BTJ-häfte 14, 2012

 

”Man trivs helt enkelt ypperligt i den här romanens sällskap.” Stefan Whilde i Tidningen Kulturen.

 

 

Bränd av kärlek och utled på sin hemort och sitt arbete säger Emil Stefansson upp sig från kommunala musikskolan i Eslöv och flyr till Island. Hans plan är att snabbt lära sig isländska och sedan översätta samtliga islänningasagor till svenska. Han vill på så sätt bli ett stort namn. Men någonstans i sökandet efter sin livsuppgift och efter den stora kärleken går han vilse. Måste man foga sig i ett blint öde, eller har man, utifrån vissa givna ramar, möjlighet att påverka sitt liv, att göra fria val?

Emils saga är mitt första lite ambitiösare projekt. Den är längre än mina tidiga böcker och har en djupare tematik. Som en av flera undertexter finns Hallgrímur Helgasons roman 101 Reykjavik från 1996 (även filmatiserad) om den vilsne slackern Hlýnur Björn som ännu vid 30-års ålder bor hemma hos mamma. Helgasons roman bidrog till en viss Reykjaviksromantik, som nog var en av anledningarna till att det blev Island jag sökte mig till som utbytesstudent 2007.

Helgasons hemsida läste jag om att han haft Hamlet i tankarna när han skrev 101 Reykjavik. Jag tyckte det var sofistikerat och blev imponerad. När jag började skriva Emils saga letade jag efter lämpliga litterära verk som skulle kunna fungera som klangbotten. Det är inget jag genomfört konsekvent, men jag har periodvis haft Strindbergs Inferno och Malcolm Lowrys Under vulkanen i tankarna när jag skrivit. Båda verken handlar om män i kris. Den ene tar sig ur den, den andre går under. Och så har jag också låtit Jaco Pastorius livsbejakande energi och tragiska öde finnas med som en tråd. Emil i min bok är ju Jaco-beundrare som lagt basen på hyllan men då och då grubblar på hur långt han hade kunnat nå om han inte fallit offer för determinism.

Beställ boken på Adlibris.