Patric Eghammer
Patric Eghammer


Flj mig p Facebook

Prenumerera

Frfattarcentrum

Långt från Holjekroken

 

 

Det är den 3 juni 1987 och utspark på S:t Petri läroverk i Malmö. Verkligheten tycks ha hunnit ikapp Ludvig Niklasson som lämnat bruksorten Olofström och nu snart gått ut gymnasiets tvååriga musiklinje. Men han har inte kommit in på musikhögskolan. Hans flickvän har gjort slut. Han har ansökt om vapenfri tjänst men inte fått besked. Framtiden är oviss och minnen och vaga drömmar sliter honom bort från nuet. Han blir tvungen att vakna. Finns den enda rätta? Var är hem? Varför blev bästisen Erik som en främling? Är det alltid fel att döda? Och spökar det verkligen på skolans vind?

Den här boken är egentligen en novell som hade en tendens att växa och bli allt längre och oformligare. Novellen hette ”Vit mössa” och utspelade sig under en enda dag, skolavslutningen när Ove går ut musiklinjen. Någon ställde mig frågan varför jag inte skrev en roman i stället. Först var jag skeptisk, men sedan ändrade jag mig. Det där med handling under en dag och studentexamen fick mig att tänka på Markurells i Wadköping. Kunde han skriva en lång och spännande roman om en enda dag, så kunde väl jag, åtminstone försöka. Jag hackade upp novellen och stoppade in dagboksanteckningar från gymnasietiden varvat med långa återblickar och så till sist utdrag ur mitt eget utredningsprotokoll när jag sökt vapenfri tjänst. Att vaska fram den röda tråden ur detta var inte lätt. Jag lät folk läsa men de blev mest förvirrade. Jag strök hårt, framförallt i dagboksdelen, och ansträngde mig för att hitta och lyfta fram en röd tråd.

I boken skildras The Carpet Club, den hemliga jazzklubb som fanns på S:t Petri gymnasium 1986-87.

I musikhögskolans i Malmö tidning LIVE_nr4_2011 (s. 22-25), finns en artikel om Patric Eghammer och Långt från Holjekroken.