Patric Eghammer
Patric Eghammer


Flj mig p Facebook

Prenumerera

Frfattarcentrum

Mina tankar kring släktforskning

Redan tidigt i mitt liv älskade jag att höra när mamma och pappa berättade om hur det var när de var små. Tyvärr hände det ganska sällan. Oftast fick jag tjata. – Kan inte du berätta hur det var när du var liten? Denna fråga hörde mamma åtskilliga gånger när hon satt på sängkanten för att stoppa om mig innan läggdags. Mina förväntningar var höga, och därför blev min besvikelse ännu större när jag ännu en gång fick höra historien om hur hon körda fast traktorn ”Grålle” i en mosse. Hennes bror hade varit så arg, så arg.

Så gick åren. Runt 1998 blev jag intresserad av släktforskning. Jag som inte haft några släktingar i min uppväxtort och jag som inte visste så mycket om mammas och pappas liv kände väl ett behov av att undersöka mina rötter och kanske förstå något mer av mig själv. Det blev några maniska år framför läsapparater i forskarsalar innan jag började gå vilse bland allt mitt spretande material. Vad var det jag velat hitta, förstå, upptäcka? Min personliga vardag med tankar på vad jag skulle göra av mitt liv kom i förgrunden. För många gånger när jag grävt mig bakåt till spåren efter döda anor hade en känsla smugit sig på av att jag flydde från verkligheten, att jag ägnade mig åt något suspekt och i själva verket bortkastat.

Nu tycker jag det åter är kul med släktforskning och jag tror att jag djupare förstår min fascination. Det handlar mycket om en grundläggande nyfikenhet för berättelser. Att bakom knapphändiga fakta om en person man inte känner ana ett livsöde, försöka skapa ett sammanhang, en förståelse. Så för mig ligger släktforskning nära det skönlitterära berättandet. Och det behöver ju inte alls handla om att forska kring sin egen släkt. Jag har märkt att nästan allt kan bli intressant och spännande när man börjar intressera sig och engagera sig i det. Då ökar nyfikenheten och empatin.

Några av de socknar jag forskar i: Norra Sandsjö (F), Fleninge (M), Gödelöv (M), Genarp (M), Karlskoga (T), Kvistbro (T)…